Rury spalinowe: ważny element dla bezpiecznego działania kominka lub pieca

Rury spalinowe: ważny element dla bezpiecznego działania kominka lub pieca

Mamy w domu lub planujemy zainstalować kominek albo piec? Świetna sprawa! Powinniśmy oczywiście zadbać o bezpieczeństwo ich użytkowania. Służą temu wysokiej jakości przewody kominowe, czyli rury spalinowe.

Kominek pięknie wygląda i daje ciepło. Piec skutecznie ogrzewa nasz dom. Powinny one służyć nam przez wiele lat, w sposób przede wszystkim bezpieczny. Nieszczelności grożą zatruciem bądź uduszeniem spalinami, nie wspominając o pożarze. Dlatego system grzewczy powinien być zaopatrzony w odpowiedniej jakości przewody kominowe, czyli rury spalinowe.

Rura spalinowa – co to jest i jak ją dobrać?

Rura spalinowa to nic innego, jak żaroodporna stalowa rura dla przyłączy kominowych instalacji odprowadzania spalin w kominkach i piecach. Musi zostać dobrana do urządzenia grzewczego w taki sposób, aby zagwarantować szczelność oraz odpowiedni ciąg.

Aby wymagania te zostały spełnione, średnica przewodu spalinowego (rury spalinowej) nie może być mniejsza od średnicy czopucha urządzenia grzewczego. Jeśli taka będzie, może to poskutkować zmniejszeniem ciągu komina, a nawet, przy odpowiednich warunkach, rewersem ciągu. Dlatego też, jeśli nasz kominek ma wylot spalin o średnicy fi 200, należy zastosować przewód kominowy o dokładnie takiej samej średnicy.

Montaż rur spalinowych powinien odbywać się w taki sposób, by zapewnić jak najkrótszą drogę dymu.

Rura spalinowa – grubość i konserwacja

Należy też zwracać uwagę na grubość ścian przewodów kominowych. Zależnie od potrzeb, możemy wybrać rury spalinowe 1,5 mm lub rury spalinowe 2 mm. Kryterium stanowi wysokość temperatury spalin, jaką przewody mają wytrzymać – w przypadku rur 1,5 mm wynosi ona do 450 stopni Celsjusza, podczas gdy przewody 2 mm (grubościenne) wytrzymają temperaturę do 600 stopni Celsjusza. Montaż odbywa się w identyczny sposób – poprzez nasadzenie na siebie zwężonych końcówek i solidne skręcenie rur.

Przewody kominowe należy czyścić z sadzy, rdzy i innych osadów przy pomocy szczotki z tworzyw sztucznych lub gumowej kuli (używanie elementów stalowych może poskutkować uszkodzeniem rury!). Powinno się to robić cztery razy do roku, czyli co kwartał. Zapewnimy sobie dzięki temu komfort i bezpieczeństwo, minimalizując ryzyko zapalenia się sadzy.

Komin powinien też raz do roku przejść przegląd, przeprowadzony przez kominiarza.

polub nas
Facebook
Twitter
LinkedIn
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
sprawdź

Polecane wpisy